Flickan med snö i håret av Ninni Schulman

Handling
En kall och snöig nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Hennes föräldrar är förtvivlade. Vad kan ha hänt deras skötsamma dotter? När poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord visar det sig snart att Hedda har levt ett dubbelliv.

En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare i skogen några kilometer från familjen Losjös hem. Flickan är naken och har dödats med ett skott i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda? Den lilla polisstationen står nu inför en av sina största utmaningar.

Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors med sin sexåriga adoptivson Nils efter en uppslitande skilsmässa. Hon är trött och deprimerad och hoppas att lugnet på landsbygden och tryggheten i uppväxtstaden ska ge henne livsglädjen tillbaka. Magdalena engagerar sig känslomässigt i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden bär på hemligheter som vissa gör vad som helst för att dölja.


Språk: Svenska
Utgiven: 2011
Antal Sidor: 352

 

Recension
Jag fick tipset om den här boken och författaren av en arbetskollega till mig - vilken tur att jag fick det!

Jag sträckläste ut boken på en dag (och halva natten) och älskade varenda sida.

Den är spännande, intressant, twistig och lockar en att vilja läsa mer.

Jag gillade verkligen karaktärerna och de var beskrivna på ett intressant sätt samt att man kunde känna för dem, speciellt Magdalena och man blev nyfiken på henne (och alla andra) och vill veta mer. 
Samtidigt ville man bara drämma något hårt i huvudet på vissa karaktärer, som en viss polis...


Efter att jag hade läst Pianostämmaren och den här boken kom jag fram till att de skriver "Deckare Light" eftersom morden och "allt det hemska" inte är lika tydligt utskrivet som i till exempel Jo Nesbös böcker eller på ett lika obehagligt sätt som i Lars Keplers böcker eller Peter Robinson. Men på ett bra sätt, jag tror inte att en hemskare inriktning hade fungerat med författarna eller historierna. Sedan kan det också vara skönt att inte läsa om varenda liten detalj i hur allt gick till.

Betyg
4 ½ katthuvuden av 5 möjliga


Pianostämmaren av Stefan Tegenfalk

Handling
Walter Gröhn och Jonna de Brugge ställs inför ännu ett svårlöst fall iPianostämmaren, den fristående fortsättningen på Stefan Tegenfalks uppmärksammade kriminalserie.

En sextonårig flicka hittas död nära vattnet i Bromma, en närförort till Stockholm. Det rör sig om ett brutalt mord där gärningsmannen skickligt har dolt spåren efter sig. Alla utom ett som han vill att polisen ska hitta.

Snart kastas Jonna de Brugge och de andra i Walter Gröhns grupp vid Stockholms länskriminalpolis in i jakten på en mördare som inte bara är osynlig, utan som också verkar sakna motiv. I takt med att utredningen fortskrider och poliserna tränger djupare in i den värld flickan levde i, framträder allt fler återvändsgränder. Jakten på mördaren förvandlas snart till en mardröm för Walter och hans grupp. Är allt bara en dimma av lögner? Vem talar sanning och vem går att lita på?
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2012
Antal Sidor: 404
 
Recension
Jag lovade ju att återkomma med en recension så fort jag hade läst ut den, det dröjde bara någon dag extra.
 
Jag gav ju upp på författarens triologi om Walter och Jonna.. 
 
Det var den här boken jag fastnade för från början och ville läsa och den överraskade mig med att vara otroligt bra, välskriven och spännande. Mycket mer spännande än de andra böckerna var (i alla fall första eftersom det är den enda som jag läste). 
 
I den här boken gillade jag karaktärerna, även om Walter fortfarande kan dra något gammalt över sig iband. 
 
Det var intressant att följa med den mobbade flickans historia och hennes utveckling, samtidigt som man satt hela boken och undrade vem flickan som blev mördad var.
 
Intressanta twistar också när allt kom att avslöjas..
 
Betyg
3 ½ katthuvuden av 5 möjliga

Vredens Tid av Stefan Tegenfalk

Handling
En septembermorgon frontalkrockar två bilar på en glest trafikerad riksväg. Kollisionen är våldsam. Tioåriga Cecilia slungas ut genom rutan och är död innan hon slår i marken. Fem år senare får kriminalkommissarie Walter Gröhn ett förbryllande fall på sitt bord - en död taxichaufför och en förövare som inte har en aning om varför han begått brottet. Det första mordet följs av fler, alla lika brutala, och alla till synes lika oförklarliga. Tillsammans med den begåvade praktikanten Jonna de Brugge från Rikspolisstyrelsens särskilda utredningsenhet börjar Walter nysta i trådar som leder både bakåt i tiden och rakt in i det svenska rättssystemets hjärta. Sanningen de närmar sig är lika osannolik som fruktansvärd och när Walter fråntas fallet ställs allting på sin spets. Snart tvingas han in i ett spel med både sin egen och Jonnas framtid som insats.
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2011
Antal Sidor: 402
 
Recension
För det första.. På utgåvan av boken som jag läste framgick det inte någonstans att det var första delen i en triologi - vilket då är väldigt dåligt. Tänk om jag hade läst sista utan att vetat om det?
 
För det andra så gillade jag inte de rasistiska kommentarerna som genomsyrade boken, först trodde jag helt seriöst att författaren var rasist, men det hela fick - tack och lov - sin förklaring i bok 2 (Nirvana Projektet). Men jag tycker att det borde framgått mer tydligt redan i bok 1. (om jag nu inte missade någon tydligt utskriven referens till det?) 
 
För det tredje så blev jag inte speciellt förtjust i boken eller karaktärerna. Jag gillade Jonna, men Walter hade jag klarat mig utan helt. Hade varit mer spännande att bara följa Jonna och hennes utveckling. 
Jag började läsa bok 2 men gav upp efter bara några sidor och kände att jag dels inte orkade med karaktärerna nå mer och dels att historien blev för lång. Den hade kunnat klarats upp redan i första boken. Kort sammanfattat känns det som ett nytt försök till en Milleniumtriologi, men det fungerar bara inte i det här fallet.
 
För det fjärde så har jag trots det ovan lånat hans nyaste bok: Pianostämmaren (det var den som lockade mitt intresse från början) så jag hoppas mer på den, trots karaktärerna. Återkommer med recension om den! 
 
Betyg
1 ½ katthuvuden av 5 möjliga

Det händer nu av Sofia Nordin

Handling
Stella är den populära, självsäkra tjejen i klassen. Men hon tycker att hon lever i en låtsasvärld. Hon vill skrika rakt ut att hon är störtförälskad i sin bästis Sigrid. Men hon vågar inte. Hon vet ju inte vad Sigrid känner, och vad ska alla andra säga? 

Stella brottas med sina inre tankar om vad som är okej och inte. 
 
Boken var en av 2010 års Augustnomineringar!
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2010
Antal Sidor: 248
 
Recension
Jag tror inte att jag egentligen ska läsa ungdomsböcker eftersom jag finner de (numera) så himla fåniga, men trots det så gillade jag den här boken.
 
En riktigt bra kom-ut bok som behandlar hur det är med alla känslor och tankar som rusar runt i kroppen och i huvudet om att vara ung och homosexuell.
 
Jag gillade vänskapen mellan Stella och Agnes, Den var så fin hur en 80+ årig tant och en 15 årig tjej kunde få en sån himla fin relation.
 
Sedan en annan tanke som slog mig var att jag inte kunde komma på en enda titel (eller handling ska jag väl säga) som handlar om homosexuella killar. Någon som kommer på en bok? Näe, trodde väl inte det..
 
Ps. Kom en låntagare och berättade om ett boktips: Now I know av Aidan Chambers! ds
 
Betyg
3½ katthuvuden av 5 möjliga

Hungerspelen del 2 & del 3

... Jag vet inte om jag vågar recensera böckerna ^^


Änkan av Maria Gustavsdotter

Handling
Gertrauds älskade make Nils Skräddare får blodförgiftning och dör och Gertraud är mycket olycklig. 

Hon hamnar i opposition när familjen hittar en friare till henne och för att slippa bestämmer hon sig för att fly...
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2011
antal Sidor: 314
 
Recension
Sista boken i triologin om Fem pärlor till Jungfruns krona är en spännande och dramatisk bok som är fylld av sorg ända från början. 
 
Men jag gillade den. Den visade på hur mycket Gertraud växt som kvinna och som person. Boken blev utläst samma dag jag lånade den, vilket säger hur mycket jag tyckte om den.
 
Jag rekommenderar verkligen att läsa serien om Gertraud, den är väldigt gripande och rar!
 
Betyg
4 katthuvuden av 5 möjliga

Hustrun av Maria Gustavsdotter

Handling
Det är moderna tider: de båda växlar ringar i kyrkporten istället för att bekräfta äktenskapet med sänglag och handslag som man gjorde förr. Deras liv under de närmaste åren kantas av lust och kärlek men också av dramatiska händelser. I landet hopar sig orosmoln: hemliga grupper av män rör sig i skogarna, namnet Dacke hörs allt oftare i samtalen. Hoten splittrar familjer, den politiska kampen trampar rakt in i barns och kvinnors liv. Gertrauds dagar är fyllda med arbete, men rymmer också samvaro med bl a väninnan Hannele och svägerskan Sissela. Gertraud väger allt inom sig: vad är rätt och vad är fel? Under åren sömmar hon på den gröna altarduken till Jungfru Maria. Och pärlorna hon drömmer om att fästa på jungfruns krona kommer till henne på de mest oväntade sätt ?
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2011
Antal Sidor: 544
 

Recension

Jag älskade den här boken, enda kruxet var att det var alldeles för länge sedan jag läste Dottern så att jag minns inte så mycket av det som refereras till den boken, men det gick bra ändå. 
 
Vissa delar ville jag hoppa in i boken och ändra historien eller förklara vilka dumma kvinnor de var, men största delen av boken fann jag var mysig och satt ofta och smålog när jag läste.
 
Betyg
4 katthuvuden av 5 möjliga

Död och Begraven av Stephen Booth

Handling

Fruktansvärda bränder härjar i det natursköna hedlandskapet. Hundratals brandmän och skogvaktare kämpar för att hindra lågorna att nå fram till det avlägsna värdshuset som en gång var ett berömt utflyktsmål men nu står övergivet och igenbommat.

Ben Cooper och de andra poliserna i Edendale söker desperat svaret på frågan vem eller vad som ligger bakom de slumpartade bränder som förstört stora hedområden. Då görs mystiska fynd bland de förkolnade rester som elden lämnat efter sig. Det hela tycks vara ett ärende för arkeologer, tills man hittar något fruktansvärt som är av betydligt modernare datum.
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2012
Antal sidor: 335
 
Recension

Bra bok! Jag gillade den så pass mycket att jag läste ut den på två dagar. Det enda jag inte gillade med den var Diane Fry - hon börjar bli lite väl jobbig nu! 
 
Men Stephen Booth vet fortfarande hur man levererar en bra bok med intressanta twistar och karaktärer! 
 
Betyg

3 katthuvuden av 5 möjliga

Drakarnas Dans av George R.R Martin

Ifall ni inte skulle orka plöja igenom boken på Engelska (A dance With Dragons) så har den också blivit utgiven på svenska under titeln Drakarnas Dans! Finns ute i bokhandlarna eller att låna på biblioteket! :)

Fem pärlor till Jungfruns Krona

Har ni inte läst triologin om Gertrud så rekommenderar jag den verkligen!

Böckerna är skrivna av Maria Gustavsdotter och innefattar böckerna, Dottern, Hustrun och Änkan.
I skrivande stund har jag just läst ut Hustrun och ska börja på Änkan.

Böckerna handlar om Gertrud, från hur det är att vara barn och ha ett ben som är kortare till att bli en mans hustru och mamma till hur det är att förlora den man älskar.
Serien utspelar sig under 1500-talet och har (enligt mig) intressanta och ibland ganska roliga inslag om hur kvinnorna förväntades bete sig gentemot män, barn och andra kvinnor. Det är en serie om kärlek, drama, spänning och humor, men främst om hur det är att vara kvinna på 1500-talet.

Recension på andra boken, Hustrun, kommer inom kort!

/ Diana