Deckare: Favoritförfattare - Peter Robinson

Jag hade tänkt göra ett inlägg med alla de författare jag anser är mina verkliga favoriter. Jag tycker att jag läser så många olika att det blir många favoriter. 
 
Jag kommer att ägna ett inlägg till varje författare inom de olika kategorierna så.. Vi börjar med Deckare och Peter Robinson.
 
Deckare

Peter Robinson
 
Biografi: Alan Banks-serien (böckerna står på engelska)
Andra böcker:
  • Caedmon's Song (1990)
  • The First Cut - American Adaptation of Caedmon's Song (1993)
  • No Cure for Love (1995)
  • The Price Of Love (2009) (Short stories; includes an Inspector Banks novella and three Banks stories)
  • Before The Poison (2011)
Första boken jag läste: I Ondskans spår (Aftermath)
 
Favoritböcker: I Ondskans spår, i Djävulens sällskap, (Aftermath, Friend of the Devil)
 
Sämsta boken: Gallow's View. Den var den första boken han skrev och det märks. Han hade inte kommit nära sina karaktärer och historierna ännu. Men det förbättras ju tack och lov senare. 
 
Antal böcker lästa: Alla 20 (+ 1 som jag inte läst ännu) böcker om DCI Banks + 2 till.
 
Antal böcker i bokhyllan: 12 stycken, både pocket och inbundna.
 
Varför en favorit? Han var den första deckarförfattaren jag läste och jag var fast direkt. Hans skildringar av händelser som var så obehagligt otäcka och karaktärer som jag inte visste om jag skulle skratta eller fnysa åt - det var en fantastisk upplevelse. 

Nu gillar jag Peter Robinson för att han är, enligt mig, en av de absolut bästa författarna inom deckargenren. Han skriver på ett bra sätt och som läsare blir man fångad i historien och livet runt karaktärerna. Dessutom är Kommissarie Banks inte en alltför misslyckad snubbe.
 

Inferno av Dan Brown

Handling
Langdon vaknar upp på ett sjukhus i Florens med skottskada och minnesförlust. Han dras in i ett mysterium kring Dantes litterära helvetesskildring Inferno med ingredienser som klassisk konst, hemliga gångar och futuristisk vetenskap
 
 
Antal Sidor: 544
Utigven: 2013
 
 
Recension
Fjärde boken i serien med Langdon. Både jag och min sambo läste den här boken. Han älskade den och jag? Njaa.. Den var väl okej, men jag störde mig främst på att boken var skriven som ett filmmanus (mer eller mindre), den kommer alltså med stor sannolikhet att komma som film. Sedan gillade jag inte den kvinnliga karaktären. Jag fann henne bara extremt onödig, speciellt på slutet. 

Även om storyn hade en bra tanke kändes den lite platt och ogenomtänkt. Språket tyckte jag var hyffsat. Jag undrar om det hade varit bättre att läsa den på engelska? Eller om Brown har blivit mer divig sedan senaste boken i och med framgångarna med filmerna också?
 
Avslutningsvis kan jag säga att man får en helt okej bok i vanlig Dan Brown stil.
 
 
Betyg
2 katthuvuden av 5 möjliga

Mörkt Motiv av Louise Penny

Handling
När Jane Neal hittas död i skogen, skjuten med en pil rakt genom hjärtat, blåser det en kall höstvind genom den lilla byn Three Pines. Vem har dödat den omtyckta gamla kvinnan, och varför? Och finns det en anledning till att Jane dödades under förberedelserna till den årliga konstutställningen?

Den rutinerade kommissarien Armand Gamache får uppdraget att lösa fallet i den idylliska byn på landsbygden utanför Montreal. Lokalbefolkningen är fullständigt övertygad om att det hela är en tragisk olycka, men snart är kommissarie Gamache och hans team lika säkra på att Jane Neal inte alls dog på grund av en oförsiktig bågskytt, utan för att någon ville röja henne ur vägen.


 
Antal Sidor: 363
Utgiven: 2013
 
 
Recension
Den här boken var riktigt svår att avgöra hurvida jag tyckte att den var bra eller inte. Jag kom fram till att jag fann fraserna på franska lite irriterande (mest på grund av att jag inte kan ett ord franska utöver merci och moi). Sedan vet jag inte om det är författarens fel eller översättarnas fel som inte riktigt fick med mig i karaktärerna.. 
 
Sedan den excentriska delen av invånarna fick jag inte ett sådant stort intryck av. Visst, ritualen för Jane Neal, men det var så liten del.. 

Kortfattat så gillade jag historien och jag ska försöka mig på en till av hennes böcker. Det kan vara så att eftersom boken är en debut så har hon inte hunnit "bli varm i kläderna" ännu. Eller så kanske det är översättarnas fel till varför boken känns dålig.

Men någon P. D James eller Agatha Christie kommer hon nog inte att bli!

Betyg
2 katthuvuden av 5 möjliga

En välbevarad hemlighet av Kate Morton

Handling
En solig sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken.

Som vuxen är Laurel en firad skådespelerska men hon bär ständigt den mörka hemligheten inom sig. När så hennes mor närmar sig livets slut bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Plågad av minnena från den där dagen för femtio år sedan, återvänder hon till föräldrahemmet. Hon börjar pussla ihop bitarna i en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Det är berättelsen om tre främlingar från skilda världar - Laurels mor Dorothy, Vivien och Jimmy - som av en händelse möts i London och vilkas liv blir ödesdigert sammanflätade. Den sanna historien visar sig vara långt mer omskakande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig.
 
 
Antal sidor: 474
Utgiven: 2013
 
 
Recension
Jag tyckte att den här boken såg jättespännande ut när jag läste på baksidan inne på Bokia (när den var nyutkommen tror jag) och tänkte att den där måste jag läsa. Reserverade boken på biblioteket och väntade på att den skulle komma. 
 
När jag hade fått boken och började läsa tyckte jag att den började så extremt segt att jag först tänkte att nu gjorde jag ett misstag och att boken inte alls kommer att vara nå bra. Men tji fick jag! Boken var ju hur bra som helst!
 
Jag gillade karaktärerna och jag gillade hur författaren växlade mellan nutid och dåtid, man ville ju bara läsa vidare för att få svaret på den cliffhanger som ett kapitel kunde lämna.

Jag rekommenderar starkt andra att läsa den här boken. Den hade en väldigt intressant twist..
 
Betyg
3½ katthuvuden av 5 möjliga.

Before I Fall av Lauren Oliver

Handling
What if you only had one day to live? What would you do? Who would you kiss? And how far would you go to save your own life?

Samantha Kingston has it all: looks, popularity, the perfect boyfriend. Friday, February 12, should be just another day in her charmed life. Instead, it turns out to be her last.

The catch: Samantha still wakes up the next morning. Living the last day of her life seven times during one miraculous week, she will untangle the mystery surrounding her death--and discover the true value of everything she is in danger of losing.

 

Antal Sidor: 470
Utgiven: 2011

 

Recension
Den här boken var väldigt ungdomlig, men den var bra. Jag gillade den. Jag hade småroligt åt att den påminde mig jätte mycket om Pretty Little Liars (TV-serien som jag har sett, har inte läst böckerna). 

Jag gillade historien och karaktärerna. Jag gillade hur huvudkaraktären växte från dag till dag.

Jag skulle definitivt rekommendera den här till ungdomar att läsa, den finns även att läsa på svenska om man föredrar det.

Betyg
3 katthuvuden av 5 möjliga


Vad ska Du läsa i sommar?

Jag hittade den här roliga "fylla i listan" här: http://www.lingonhjarta.com/2013/06/sommarvinterlasning-tag.html#comment-form och blev sugen på att försöka fylla i en själv.
 
1. Vilka 5 böcker man bara MÅSTE hinna läsa i sommar?
Lean on Pete - Willy, Vlautin
Dead even after - Charlaine Harris
Dead man's grip - Peter James
A Dance with dragons - George R.R Martin (den som inte har hunnit med den, dags att ta tag i det i sommar!)
Kråkflickan - Jerker Eriksson & Håkan, Axlander Sundqvist (för den som inte läst den!)

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på, men känner att det är dags att ta tag i?
Under the Dome - Stephen King. Den har jag hört bra saker om, men den känns bara sååå tjock...

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
På stranden! 

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
På stranden eller i sovrummet under täcket (eller på jobbet;P)

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Jag vet faktiskt inte.. Svårt att säga nu, har inte kommit in i sommarläsningen ännu.

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Lean on Pete. Är så sugen på att läsa den här, den verkar riktigt bra!

7. Strand eller hängmatta?
Stranden! Ju mer sol, desto bättre! Jag solar som bäst om jag har någonting att sysselsätta mig med, bästa platsen att läsa på.

8. Deckare eller roman?
Deckare är en av de bästa genren som finns, men även en och annan roman går ned ;)

9. Favoritgenre?
Deckare!

10. Tagga 3 andra!
Alla som känner sig manade! :)

Not Dead Yet av Peter James

Jag hade inte läst det här trots allt. :P
 
Handling
Days before one of Hollywood's hottest stars, Gaia Lafayette, leaves home for a movie role on location in Brighton, England, there is a bungled attempt on her life. The whole city of Brighton awaits Gaia's arrival, including her dangerously obsessive Number One fan looking for revenge and an anxious Detective Superintendent Roy Grace, charged with protecting Gaia.

When a mutilated torso is found on a chicken farm miles away in the countryside, Roy Grace has no reason at all to connect this to the star's visit to the county. But as events rapidly begin to unfold, Roy Grace and his team find themselves in a desperate race against time to save Gaia's life from a clever maniac who will stop at nothing to kill her.

 

Antal Sidor: 440
Utgiven: 2012


Recension
Jag har älskat Peter James sedan första boken jag läste! Men den här boken började så extremt segt, jag visste knappt om jag skulle orka med att läsa hela. 

Men jag kämpade på och någonstans där i mitten började den bli riktigt spännande och jag var glad att jag fortsatte. 

Han skriver så bra att man fastnar direkt och kan inte sluta vända blad när det är dags att uppdaga allting. (Även om han som sagt hade kunnat göra en bättre start!)

Jag gillar verkligen Cleo som karaktär, verkar som att hon passar Roy på så många fler plan än Sandy. Och på tal om henne. Man fick äntligen veta varför hon försvann - jag blev lite besviken på den historien faktiskt. Efter att ha byggt upp det i 8 böcker så kunde han väl ha kommit på en lite mer spännande historia? Nåväl, det var trevligt att få svaret på några funderingar i alla fall! 

Trots att boken var lite seg och så i början så avslutade den bra och jag ser fram emot nästa bok, Dead Man's Time, som kommit i år.

 

Betyg
3 katthuvuden av 5 möjliga

 

 

 

GoodReads.com

Jag blev tipsad om GoodReads.com för några månader sedan, men har inte varit speciellt aktiv där, förens nu.

Det är en toppensida för att hitta nya böcker, författare eller bara kolla vad andra har tyckt om det du redan har läst.

Det är som facebook - fast med böcker!

Gå gärna med du också! :)

Ojdå, jag har visst glömt bort att jag läst en bok..

Det var ju inte meningen att glömma bort den. Så går det när man har ett minne som en guldfisk. Boken jag har läst, men totalt glömt bort är i alla fall:
 
 
Död mans grepp - Peter James
 
Det roliga är att jag hade läst den på engelska... sedan har den nu kommit på svenska och jag lånade den och tyckte väl att jag kände igen den.. :P

Requiem av Lauren Oliver

Handling
The final instalment in the internationally bestselling Delirium trilogy. It is the rule of the Wilds You must be bigger, and stronger, and tougher. 

A coldness radiates through me, a solid wall that is growing, piece by piece, in my chest. He doesn't love me. He never loved me. It was all a lie. 

'The old Lena is dead', I say, and then push past him. Each step is more difficult than the last; the heaviness fills me and turns my limbs to stone. 

You must hurt, or be hurt. Lena can build the walls, but what if there's no one left to take them down?Antal Sidor: 566
Utgiven:
2013
 
 
Recension
Så, då var sista boken utläst i denna triologi. 
 
Jag måste säga att jag gillade den. Som jag skrev om andra boken så tycker jag att böckerna är välskrivna. De passar både ungdomar/unga vuxna samt äldre. De är lättlästa och de är spännande. Dessutom får man verkligen en känsla för karaktärerna.
 
Jag gillade att man fick följa Hana igen, jag gillade verkligen henne som karaktär. Jag ville absolut veta mer om hennes öde. Vill jag fortfarande!

Jag gillade slutet. Det var helt okej. Det fanns vissa saker jag tyckte saknades, men i stort var det ett helt okej slut. 
 
Denna bokserie skulle jag definitivt rekommendera ungdomar att läsa!
 
Betyg (Nyhet: Ska börja betygsätta om jag läser serier så att både bok och serie får ett betyg)

Boken:
3 katthuvuden av 5 möjliga.
Bokserien: 3½ katthuvuden av 5 möjliga.

Pandemonium av Lauren Oliver

Handling
The old life is dead.

But the old Lena is dead too.

I buried her.

I left her beyond a fence, behind a wall of smoke and flame.

In this electrifying follow-up to her acclaimed New York Times bestseller Delirium, Lauren Oliver sets Lena on a dangerous course that hurtles through the unregulated Wilds and into the heart of a growing resistance movement. This riveting, brilliant novel crackles with the fire of fierce defiance, forbidden romance, and the sparks of a revolution about to ignite.

 

Antal Sidor: 375
Utgiven: 2013

 

Recension
Det här är fortsättningen på Delirium.

Jag har märkt ett mönster med Olivers böcker.. De börjar hur segt som helst och avslutas jättespännande! 
Ibland börjar de lite väl segt, men blir bättre och bättre.

Jag gillar hur Lena fortsatte att växa in i rollen som vilding i andra boken. Jag gillade dessutom de andra karaktärerna som hon möter och jag gillar hennes liv. Det enda jag inte gillade (främst i början) var hoppandet mellan nu- och dåtid. Fast den känslan gick över ganska snabbt.

En sak jag definitivt gillar med Lauren Oliver är att hon skriver bra. Böckerna är otroligt välskrivna! Speciellt för att vara ungdomsböcker. Jag hoppas nästan att de svenska översättningarna är minst lika bra som de är på orginialspråket! 

Just nu håller jag på med tredje (och sista) boken.

Betyg
3½ katthuvuden av 5 möjliga