Blind Eye av Stuart MacBride

Handling


The new Logan McRae thriller set in gritty Aberdeen, from the bestselling author of Cold Granite and Flesh House. Aberdeen's growing Polish community is under attack from a serial offender who leaves mutilated victims to be discovered on building sites -- eyes gouged out and the sockets burned. Detective Sergeant Logan McRae is assigned to the investigation, codenamed Operation Oedipus, but with the victims too scared to talk, it's going nowhere fast. When the next victim turns out to be not a newly arrived eastern european, but Simon McLeod, owner of the Turf n' Track bookies, Logan suddenly finds himself caught up in a world of drug wars, prostitution rings and more.

Recension

För det första så borde jag ha läst den här boken X antal månader tidigare eftersom jag inte kom ihåg ett smack från förra boken. Jag satt nästan hela första halvan och försökte fundera ut vem Steel var... Illa, illa..

För det andra så var det en bra bok.
Däremot så undrar jag om jag börjar bli (och jag har säkert sagt det förrut) van att läsa för ingenting förvånar mig längre.

Men jag gillade karaktärerna mer och mer (även om jag störde mig på Steel) men ändå.. Och jag gillade berättelsen.

Betyg

3 katthuvuden av 5 möjliga

Snömannen av Jo Nesbö

Handling
Det är november och vintern har kommit till Oslo. En liten pojke tittar ut genom fönstret på en snögubbe som någon gjort i trädgården. Varför ser den så otäck ut och varför stirrar den upp på honom i stället för ut mot gatan? 

Nästa morgon är pojkens mamma borta och runt snögubbens hals sitter en halsduk...

Kommissarie Harry Hole på Oslopolisen kopplar ihop kvinnan som anmälts försvunnen med ett anonymt brev han fått från någon som kallar sig Snömannen. Snart upptäcker han att det förekommit fler fall där gifta kvinnor försvunnit spårlöst samma dag som den första snön fallit. Kan polisen ha att göra med en seriemördare och utmanar denne mördare Harry Hole personligen genom sina dåd?
 
Språk: Svenska
Antal Sidor: 473
Utgiven: 2009
 
Recension
Nu har jag kommit på vad det är med författarens böcker som jag stört mig på. De blir inte bra förens en bra bit in i boken. Första 50 sidorna eller så är väldigt tråkiga men sedan tar det sig och man kan inte lägga ifrån sig boken.
I alla fall inte den här boken. 
 
Snömannen var spännande, intressant och helt klart läsbar. Jag gillade den.
I den här boken kunde jag till och med nästan finna ett bra tycke för Harry Hole också som karaktär. 
 
Betyg
3 ½ katthuvuden av 5 möjliga

Djävulsstjärnan av Jo Nesbö

Blir en snabbrecension här..

Handling

Semestertider i Oslo. En värmebölja håller staden i ett obarmhärtigt grepp. Polishuset står tomt sånär som på två personer: karriäristen Tom Waaler och Harry Hole, vars uppsägning hänger i luften sedan han förgäves försökt bevisa att Waaler är skyldig till mord och vapensmuggling.

Då en ung kvinna hittas mördad, med en femuddig röd diamant under ögonlocket och ett avhugget pekfinger, tvingas Harry ta sig an fallet tillsammans med Tom Waaler.

Mördaren slår till gång på gång efter ett till synes obegripligt mönster och paniken sprider sig bland allmänheten. Harry arbetar febrilt för att knäcka djävulsstjärnans symbolik. Samtidigt är det dags att göra upp med Waaler en gång för alla.

Språk: Svenska
Antal Sidor: 387
Utgiven: 2007

Recension

För mig kändes det inte som någon genomtänkt bok det här. Kan också vara det att jag har en mer och mer känsla av irritation när det gäller kommissarie Harry Hole.. (Varför jag då envisas med att fortsätta läsa böckerna om honom vet jag inte).

Men just den här boken hade jag problem med nästan alla storylines. Mellan Waaler och Hole, mellan Hole och Rakel också vidare.

Morden kändes inte, som sagt genomtänkta och när man kom till slutet blev jag väldigt besviken på både vem som var den skyldiga och främst till varför. Till skillnad från förra boken jag läste av Nesbö så fanns det i denna inte det här hemska och otänkbara, men samtidigt en genomtänkt bok, tyvärr.

Betyg

2 katthuvuden av 5 möjliga