Gott Nytt år!

 
 
 

Topp 10 bästa (lästa) böckerna 2013

Marie (http://www.underbarabocker.se) listade sina 10 bästa lästa böcker 2013. Det lät som en rolig grej så jag hakar på!
 
Topp 10 bästa (lästa) böckerna 2013 (utan inbördes ordning)
 
  • Perfect people - Peter James. En obehaglig bok om vad som händer om man skulle få händerna fria gällande genmanipulering.
  • Kråkflickan - Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist. En otroligt bra skriven och spännande bok om personlighetsklyvningar och mord. Jag ansåg att boken (hela triologin) var helt genialisk efter att ha läst dem.
  • Delirium - Lauren Oliver. En väldigt bra ungdomsbok som jag fastande för direkt. Jag rekommenderar denna bok starkt till både vuxna och unga. Finns även på svenska.
  • Den grymmaste månaden - Louise Penny. Mysfaktor på hög nivå! Behövs inte sägas mer. Blev ny favorit!
  • Under kupolen - Stephen King. Efter en seg start kom den här boken att bli en av de bästa jag läste under 2013. Jag fick lov att byta från engelska till svenska, men det gjorde inte mig någonting.
  • Livrädd - S.J Bolton. en väldigt obehaglig och spännande bok. Jag fick mig en ny favoritförfattare även här.
  • Kodnamn Verity - Elizabeth Wein. En annorlunda beskrivning av andra världskriget. Denna bok rekommenderar jag också starkt till både vuxna och unga.
  • Mitt bultande hjärta - Alf Kjetil Walgermo. En gripande och välskriven berättelse om Amanda som går i åttan och drabbas av en livshotande hjärtsjukdom.  
  • The brutal telling - Louise Penny. Mysfaktorn är fortfarande på hög nivå när det kommer till Pennys böcker!
  • Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson. Efter 100-åringen.. kändes det som att ribban var högt satt för Jonasson, men han lyckades leverera igen! Troligtvis roligaste boken jag läste 2013!
 
 
 
Håll utkik förresten, för snart publicerar jag Lästa böcker 2013! :)

God fortsättning & Gott nytt år!

Hur har erat läsår varit 2013?

Jag måste säga att mitt faktiskt har varit rätt OK. Lite stressigt ibland, men jag har läst många böcker jag inte trodde att jag skulle läsa i mitt liv, utmanat mig själv lite grann och hittat nya favoriter! :)

Jag har även haft en trevlig och relativt lugn julhelg.

Hoppas på ett bra år 2014! :)

Röd Måne av Elisabet Nemert

Röd måne (inbunden)
 
 
 
 
Antal Sidor: 383
 
 
 
Utgiven: 2013-05-15
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handling
Häxprocesser, kärlek och maktkamp i 1600-talets Sverige

Månen lyser flammande röd den frostiga höstnatt i nådens år 1626 när läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter rider mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster i Uppland. Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv som då kallar de sina till sig. När månen är röd håller man sig inomhus om man är rädd om sin själs salighet. 

Plötsligt bryts tystnaden av ett spädbarns hjärtslitande gråt och vid vägkanten hittar Ingrid ett övergivet nyfött flickebarn. Flickan döps till Indra och växer upp hos Ingrid, som skänker henne all sin kunskap om växternas läkande förmåga. 

Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom har också kraft att framkalla det som är ont. Och straffet för trolldom är döden. 

När häxbålen tänds över landet drar en klappjakt igång som tvingar Indra på flykt.
 
 
Tankar om boken
Först och främst tyckte jag att den här boken var en dålig kopia på Sagan om Isfolket-böckerna. Sedan tyckte jag inte att författaren nådde riktigt ända fram med historien. Den grep inte tag i mig tillräckligt, jag fann det svårt att tro på karaktärerna.
 
Jag finner det alltid lika intressant när jag läser historiska romaner vilka ideér folk hade gällande allting och vilka regler som gällde (i det här fallet framför allt då i Sverige). Det lyckades den här boken bra med, men tyvärr höll det inte i det långa loppet med resten..
 
 
Betyg
 

Throne of Glass av Sarah J. Maas

Throne of Glass (häftad)
 
 
 
 
Antal Sidor: 432
 
 
Utgiven: 2012-08-02
 
 
Serie: Throne of Glass (del 1)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handling
Meet Celaena Sardothien. Beautiful. Deadly. Destined for greatness. In the dark, filthy salt mines of Endovier, an eighteen-year-old girl is serving a life sentence. She is a trained assassin, the best of her kind, but she made a fatal mistake. She got caught. Young Captain Westfall offers her a deal: her freedom in return for one huge sacrifice. Celaena must represent the prince in a to-the-death tournament - fighting the most gifted thieves and assassins in the land. Live or die, Celaena will be free. Win or lose, she is about to discover her true destiny. But will her assassin's heart be melted?
 
 
Tankar om boken
Jag gillade verkligen framsidan på boken, lite halvcool så där. Boken då..

Den var inte dålig, men den var inte speciellt genomtänkt tycker jag. (och väldigt ungdomlig, lite för mycket kanske för min smak, men ändå).

Man får följa Celaena, lönnmördare och hennes resa för att bli kungens nya kämpe.
Så långt är jag med, men någonstans på vägen förlorar författaren fokuseringen på detta och utgår ifrån en barnsligare variant på triangeldrama och allt är väldigt klischéigt. Hon tappar fokuseringen på tävlingen, vilket jag personligen som läsare hade velat läsa mer om, samt dessa hintar som lämnades om karaktärernas historia och saker som hade hänt innan bokens början. Framför allt hade jag velat följa mer hennes träning och hennes medverkan i de olika deltävlingarna. Sådna saker tyckte jag inte alls om att författaren bestämde sig för att hoppa över mellan varven.

Men det kanske är sånt som man får veta senare i bok 2?

Jag har bestämt mig för att om biblioteket köper in bok 2 så kommer jag att läsa den, annars får det vara, så jag lämnar den här läsningen i bibblans händer..
 
 
Betyg
 

The Brutal Telling av Louise Penny

The Brutal Telling (häftad)
 
 
 
 
Antal Sidor: 512
 
 
Utgiven: 2011-06-02
 
 
Serie: Inspector Gamache (del 5)
 
 
 
 
 
 
 
 

Handling
When Chief Inspector Gamache arrives in picturesque Three Pines, he steps into a village in chaos. A man has been found bludgeoned to death, and there is no sign of a weapon, a motive or even the dead man's name. As Gamache and his colleagues start to dig under the skin of this peaceful haven for clues, they uncover a trail of stolen treasure, mysterious codes and a shameful history that begins to shed light on the victim's identity - and points to a terrifying killer...
 
 
Tankar om boken
Jag gillade den här mycket mer än förra boken. Här kändes det som att författaren återgick till det som hon gör bäst, att skriva om Three Pines! 

Boken var spännande och jag kände mig engagerad i fallet och med karaktärerna igen, plus att vissa kommentarer är så underbart roliga. Jag hade svårt att hålla mig för skratt under läsningens gång, speciellt på bussen!
 
Jag ser fram emot nästa bok och hoppas att jag får möjlighet att läsa den snart! 
 
 
Betyg
   

Bokbloggsjerka 13-16 December

Hittar jag här
http://alkb.se/bokbloggsjerka-13-16-december
 
 
Veckans fråga är:
 
Vilken författarduo tillhör dina favoriter? (Alternativt: finns det någon författare vars böcker du har gillat både under författarens riktiga namn såväl som dennes pseudonym)?
 
 
Jag har verkligen börjat gilla Cilla & Rolf Börjlind på senare tid. :)
Förr älskade jag Rslund & Hellström, men inte nu längre. De blev nästan uttjatade så efter att ha läst senaste boken så la jag ned den duon tyvärr.
 
Annars kommer jag inte på någon författarduo som jag läser.. Hmm.. Tror att jag mest läser singlar ;)
 
Fast, kom jag på. En författarduo som jag älskar (och alltid kommer att göra) är ju David & Leigh Eddings!
 
 
 

Julmys (Inte speciellt bokrelaterat inlägg)

Idag har jag ledigt från jobbet så jag passar på att baka lussekatter, lyssna på julmusik och ha lite julstämning. Det enda som jag nu saknar är snön. En vit jul i år verkar inte hända! Tragiskt, jag älskar snön!

Den här julen har jag bara önskat mig en sak och det är nyaste Zelda till 3DS.


Vad har du önskat dig till jul? :)

Psykbrytaren av Sebastian Fitzek

Psykbrytaren (inbunden)
 
 
 
 
 
Antal Sidor: 320
 
 
 
Utgiven: 2012-11-27
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handling
Han dödar inte
Han våldtar inte. 
Han torterar inte.

Under några veckor försvinner tre unga kvinnor spårlöst i Berlin. På den sjunde dagen återfinns de på ett sjaskigt hotellrum, till synes oskadda men psykiskt nedbrutna. Ingen förstår vad som har hänt med offren, och de gåtfulla dåden upphör lika plötsligt som de började.
Kort före julafton blir Psykbrytaren - kvällspressens namn på den okände psykopaten - aktiv igen och dyker upp på en exklusiv psykiatrisk klinik. Till sin fasa inser personalen och patienterna att den främmande gärningsmannen har släppts in på det ensligt belägna sjukhuset. En våldsam snöstorm sveper in och stänger alla flyktvägar. Snart faller natten och ingen går säker på den låsta kliniken...
 
 
Tankar om boken
Den här boken har stått på min att läsa lista hur länge som helst och nu har jag äntligen tagit tag i saken och läst den. Jag blev lite besviken. Den var inte så läskig eller obehaglig som jag hade trott (förutom just en scen i början). 
Sedan hade jag väldigt svårt att hänga med i svängarna och förstå mig på boken. Jag tycker inte att baksidetexten (samma som ovan) beskrev vad boken egentligen handlade om och att följa med i de olika tidshoppen blev på det sättet förvirrande. 

Mitt betyg baseras på att boken hade en sån bra grundidé som hade kunnat bli så bra, men den floppade efter några sidor in i boken. 
Jag kan dessutom tänka mig att översättaren gjorde ett dåligt jobb i det här fallet. Om jag kunde skulle jag nästan velat näsa den på orginialspråket som är tyska och se om det hade blivit bättre då...
 
 
Betyg
 

Den andra systern Boleyn av Philippa Gregory

 
 
Den andra syster Boleyn
 
 
 

Antal Sidor: 477
 
 
Utgiven: 2008-09
 
 
Serie: Tudors (del 2)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handling
Mary Boleyn blir vid 14 års ålder Henrik VIII:s älskarinna. Hon föder honom två barn. Mary är gift men hennes man har beordrats att hålla sig undan. När så konungens intresse för henne svalnar blir Marys syster Anne hans nya favorit. Det skapar spänningar mellan systrarna. Mary önskar sig bort från alla intrigerna, hon drömmer om frihet och kärlek och inser att hon måste bryta med sin familj och med hovet.
 
 
Tankar om boken
Den här boken var inte lika bra som den första, den här kändes lite mer segläst, framför allt från början. Mot slutet tog den sig åtminstone lite grann, vilket var bra. 
 
Jag kunde däremot inte börja känna något riktigt engagemang för boken så det tog väldigt lång tid att läsa ut den. Får se om jag ger de resterande böckerna en chans eller inte.. Kanske bäst att bara ta en liten paus?
 
Måste för övrigt säga att den här boken har filmatiserats och jag har velat se den filmen rätt länge.. Så blev det visst att jag läste boken istället, roligt sammanträffande! :)
 
Betyg
 

Bara ett barn av Malin Persson Giolito

 
Bara ett barn (inbunden)
 
 
 
Antal Sidor: 371
 
 
Utgiven: 2010-08-16
 
 
Serie: Sophia Weber (del 1)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handling
Advokat Sophia Weber har väntat många år på att företräda massmördare, bankdirektörer eller våldsmän - den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar. Hennes nya klient Alex Andersson är endast sju år. Han kan vare sig åtalas eller straffas. Ändå är det han som ska göra Sophia Weber känd.
 

Tankar om boken
Jag gillade den här boken mycket mer än första boken. Främst tror jag det beror på att huvudkaraktären byttes ut. Jag kände mer med karaktären Sophia än Hanna (från Dubbla slag).
 
Författaren kändes lite mer bestämd på vilken genre hon vill ha, även om det blandades in deckare mot slutet, men inte någonting som störde mig lika mycket som i Dubbla slag.
 
Jag gillade även handlingen mer i den här boken, även om det var ett obehagligt ämne till och från.
 
Det enda jag inte gillade var att boken var väldigt förutsägbar. Man visste som väldigt fort vad som skulle hända, vilket var väldigt synd.
 
Efter att ha läst den här boken kan jag ändå säga att jag ska ge författaren en till chans och prova läsa boken jag ville läsa redan från början! Det kanske är tredje gången gillt?
 

Betyg