R.I.P Reginald Hill

Idag nåddes jag av den här sorgliga nyheten att en av mina favoritförfattare har dött här i början på året, nämligen Reginald Hill.

Jag har älskat hans böcker väldigt länge så att han inte längre kan skriva några nya är extremt tragiskt! Jag kommer att sakna att längta efter nya böcker av honom!

Kråkflickan av Jerker Eriksson & Håkan Axlander-Sundquist

Handling
Psykoterapeuten Sofia Zetterlund utreder två klienter: Samuel Bai, barnsoldat från Sierra Leone och Victoria Bergman, en kvinna mitt i livet, bärande på ett stort, oläkt sår från barndomen. Två olika människor med samma problematik: de visar båda tecken på multipla personligheter.

Samtidigt hittas en ung pojke död i ett buskage. Kroppen är svårt sargad. Han är av utländsk härkomst och ärendet får låg prioritet då pojken saknar historia.

Kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg och terapeuten Sofia ställs inför samma fråga: hur mycket lidande kan en människa utsätta andra för innan hon själv upphör att vara människa och blir ett monster?

När de två kvinnliga utredarna dras alltmer till varandra kommer svekets krafter att hota även äppelträdsidyllen i Gamla Enskede.
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2011
Antal Sidor: 395
 
Recension
Jag såg denna bok på bokrean, men köpte den inte utan tänkte att jag skulle låna den på biblioteket. Reserverade den och glömde sedan bort att hämta den. Några veckor senare var jag på biblioteket och tänkte att jag skulle kolla om den fanns inne - vilket den gjorde. 

Jag började läsa den här boken igår. Idag är den utläst. Den har fått mig att le, bli illamående och vilja gråta och undra vart i hela fridens dagar världen är på väg. Så bra var den. Och jag som var skeptisk till den i början och tänkte att det här kan ju inte vara en lika bra svensk bok som Kepler. Det hade jag visserligen rätt om, det är nog nästan bättre. 

Författarna till den här bokserien är geniala. Vissa twistar kunde man lista ut om man bara läste noggrant men vissa twistar var så förvirrande och dolda att man satt med öppen mun och tänkte "jaha, hur gick det där till?". 

Och karaktärerna var personer man fastnade för. Det enda jag hade svårt för gällande karaktärerna var polisen Jeanette ibland och hennes liv. Jag tror att jag har nämnt det förrut gällande en annan bok, men när ska man få se en lycklig polis i en deckare/thriller?

Detta är första boken i en serie, kallad Victoria Bergmans svaghet. Jag kan inte vänta länge nog till jag får tag på nästa del!
 
Betyg
4 ½ katthuvuden av 5 möjliga

Perfect People av Peter James

Handling
John och Naomi Klaesson sörjer sin fyraårige sons död av en sällsynt genetisk sjukdom. 
De vill desperat skaffa ett nytt barn men efter att ha fått veta att de båda två bär på genen till sjukdomen som dödade Halley inser de att ett nytt barn har stora möjligheter att få samma sjukdom. 

De tar kontakt med genetikern Dr. Leo Dettore, som erjuder metoder och möjligheter för paret att undvika att deras nya barn skulle få den genetiska sjukdomen som dödade deras son - till rätt pris.

På hans klinik började mardrömmen..

Språk: Engelska
Utgiven: 2012
Antal Sidor: 460 + ett kapitel från hans nya bok.

Recension
Jag tyckte att den här boken var bra. 
När jag kollade på den i bokhandlarna och såg vad den handlade om tyckte jag att den verkade superintressant. Så lyckan var gjord när jag hittade den på biblioteket (av en slump faktiskt). 

Peter James skriver bra, men jag tror att han bör hålla sig till det han känner till, det vill säga böckerna om Roy Grace. Den här boken var, som sagt, bra men inte den underbara bok jag hade förväntat mig. Den gjorde mig intresserad och lite lätt skrämd ibland, men den fick mig inte att känna någonting mer.

Karaktärerna kunde ha varit mer beskrivande och kanske fått mig att känna lite mer för boken. 
Dessutom, eftersom jag läste den på engelska, blev den emellanåt lite teknisk för mig, speciellt när de är på Dr. Dettores klinik.

Det som skulle vara, antar jag, WOW-faktorn i boken kändes inte WOW för mig. Han lyckades inte fånga in mig där och slutet ska jag inte ens börja om... 

Som det är nu ser jag mer fram emot hans nya Roy Grace bok för där vet jag i alla fall att Peter James KAN leverera!

Betyg
3 katthuvuden av 5 möjliga