Två Soldater av Roslund & Hellström

Handling
José Pereira vid Sektionen mot Gängkriminalitet har en vägg fylld av stirrande ansikten. Unga pojkar som agerar som grovt kriminella män och klassas som farligast i Sverige. Han vet att han har ett problem som skenar ytterligare femtusen svenska pojkar på väg in i kriminella nätverk.

Mitt på väggen sitter två ansikten. Leon och Gabriel. Redan som nioåringar gömde de vapen i sina elevskåp och kapslar med amfetamin under frysdisken på Konsum, tog vilka risker som helst för längtan efter att en dag få höra till. 

Tio år senare skriver Leon från fängelsecellen på Aspsås brevet till Gabriel, kärlek älskade bror, den ende han litar på. Brevet är början på den plan som med aggressivitet, våld, död ska föra dem allra högst upp på den där snutväggen. Gabriel väntar på andra sidan men är inte längre själv, han har Wanda. Och det starka band som funnits mellan Leon och Gabriel riskerar för första gången att brytas. 

När Leon och två andra gängmedlemmar rymmer från fängelset börjar jakten och kriminalkommissarie Ewert Grens förs hastigt många år tillbaka när han sida vid sida med José Pereira söker en mördare som Grens vet mer om än vad han själv skulle önska.
 
 
Språk: Svenska
Antal Sidor: 685
Utgiven: 2012
 
 
Recension
Jag älskade verkligen deras första böcker men sedan den senaste (Tre Sekunder) så känns det som att de har tappat någonting i sitt berättande. I den här boken fick jag till exempel ingen känsla av någon av de karaktärers liv de berättade, jag kunde kanske om möjligt känna lite för mammorna till de unga pojkarna men annars, njaa. 

Det jag däremot kände var att herregud, detta liv, denna värld existerar ju faktiskt. Författarna gjorde ett bra jobb med att skildra denna hemska värld.
 
Betyg
2 ½ katthuvuden av 5 möjliga

Blodläge av Johan Theorin

Handling

Genom kalkstenen vid den öländska kusten löper blodläget, ett mörkrött stråk som förr sades vara förstenat blod från en strid mellan trollen inne i berget och älvorna på alvaret.
Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker.
Vid påsk, när snön smält, får flera av husen nya invånare som flyttar in och måste lära sig att komma överens. Men grannsämjan fungerar inte alltid som det är tänkt och svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna. Den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid.

Recension

Jag älskade första boken och andra boken, Nattfåk var sisådär men denna.. Nja.. Det fattades någonting och jag saknade huvudhjälten, Gerlof rätt mycket. Och jag gillade inte alls tjatet om älvor eller Gerolfs smygläsande av hans döda frus dagböcker, det kändes inte som att det bidrog så mycket.

Betyg

3 katthuvuden av 5 möjliga

Nattfåk av Johan Theorin

Handling

När den kraftiga storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig hemma. Fåken som kommer med is, snö och dimma och som drar med sig allt i sin väg. I Johan Theorins nya bok har det blivit vinter på ön. Familjen Westin har nyligen flyttat dit från Stockholm, till en stor gammal ödegård som de tänker renovera. Snart får de höra en del ruskiga sägner om stället. Sådant som naturligtvis bara är skrock och vidskepelse ? eller?

Det sägs att Åluddens gård är byggd av virke från ett skepp som förlist i havet utanför, vilket enligt folktron inte är särskilt lyckosamt. Och av de båda fyrarna som reser sig som tvillingtorn där ute i vattnet lyser bara det ena. Också kring detta finns det en legend. Men framför allt sägs det att det gamla fyrmästarbostället en gång om året, på natten till julafton, får besök av alla dem som levt på gården, men som nu är döda.

Betyg
3 ½ katthuvud av 5 möjliga

Pansarhjärta av Jo Nesbö

Handling
Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunknat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen.

Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole.
 
Språk: Svenska
Antal sidor: 649
Utgiven: 2010
 
Recension
Jag har inte läst så mycket av Jo Nesbö men jag börjar sakta men säkert gilla honom. Däremot så läser jag ju böckerna i helt fel ordning, men jag tar dem som de återfinns på biblioteketet helt enkelt. 
 
Den här boken.. Det jag gillade mest var twisten som kommer och jag gillar hur författaren skriver. Däremot så gillade jag inte hela historien i Hongkong, kändes lite onödigt (speciellt med tanke på att jag inte hade läst boken innan). 
 
Jag satt i alla fall hela boken och funderade på var författarna till sådna här hemska historier får sina ideér ifrån.. Men historien i sig kändes lite klichéaktig. Speciellt med tanke på att det finns skillnader i morden med mera. Kändes bara lite.. ogenomtänkt ibland - fram till slutet när man börjar förstå tanken..
 
Betyg
3 katthuvuden av 5 möjliga

En hel drös med böcker

Just nu har jag en hel drös med böcker här hemma. Just nu läser jag Den amerikanske pojken av Andrew Taylor så det kommer nog en recension på den senare, men jag väntar på andra boken av Johan Theorin från bibblan.. Den borde komma i början på nästa vecka. Jag hoppas det i alla fall för här hemma väntar bok 3 och 4. ;)

Såg för övrigt filmateseringen av Solstorm idag. Eftersom jag för mitt liv inte kan minnas boken så kan jag inte avgöra hur trogen den följde boken men, jag kan då ärligt säga att jag inte föreställde mig Rebecka så där :P

/ Diana

Till offer åt Molok av Åsa Larsson

Handling

"Besiktningsmannen skär upp buken på björnen.
- Jaha, skall vi kolla vad nalle har ätit? säger han.

Det ryker om det stinkande maginnehållet. Besiktningsmannen rotar runt i sörjan med en pinne. Mungiporna far ner i en misstrogen min.
- Vad i helvete är det den har käkat? mumlar han.
Karlarna i jaktlaget kommer närmare, kliar sig i bakhuvudena så att kepsskärmarna glider ner i pannorna. Någon får fram sina glasögon. De vet ju att björnen har ätit upp Samuel Johanssons gråhund.

Besiktningsmannen reser sig. Håller en liten benbit mellan fingrarna.
- Vet ni vad det här är? frågar han. 
Han är alldeles grå i ansiktet. Skogen har tystnat, ingen vind, ingen fågel. Det är som att den tiger om en hemlighet.
- Det är inte hund i alla fall. Så mycket kan jag berätta."

Man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme från en människa. Några månader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjälstucken med en grep.

Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad från utredningen. På egen hand börjar hon forska i mordet på kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gäller att hitta sambandet innan fler faller offer.


Till offer åt Molok är Åsa Larssons femte bok med Rebecka Martinsson. 

 

Språk: Svenska
Antal Sidor: 389
Utgiven: 2012

 

Recension
Ja, jag som inte gillar svenska deckare har sakta men säkert fått äta upp de orden.. Åsa Larsson beskriver Norrland så bra i boken, speciellt den typiska norrlänningen, helt klockrent beskriven och jag citerar "Det är en tuff samling män. De har rutiga skjortor, byxor med många fickor, bälte med kniv och gröna jackor. De unga har skägg i ansiktet och keps på huvudet. De äldsta rakar sig noggrant och bär skinnmössor med öronflärpar." (s.9) 

Underbart tyckte jag och därmed så var jag fast!

Jag läste ut denna bok under en bilresa ned till Sundsvall (och slutet läste jag ut på natten när jag egentligen borde ha sovit, men jag kunde inte lägga den ifrån mig utan att ha fått veta vem som var den skyldiga.)

Det enda negativa var att jag hade glömt bort de andra böckerna av författaren eftersom det var länge sedan jag hade läst dem så ibland visste jag inte om det refererades till tidigare böcker eller om det bara var händelser som hade skett utan att man som läsare fått förklaringar till dem. 

Jag gillar karaktärerna väldigt mycket och jag (för ovanlighetens skull) gillar miljöbeskrivningarna, kanske för att författaren inte överdriver när hon ska beskriva att jo, det är vanligt med mycket snö i Norrland och då främst norra Norrland (dvs. Kiruna med trakter där böckerna utspelar sig). 

Jag rekommenderar starkt denna bok! Jag älskade den och jag hoppas hon skriver fler böcker, snart.

Betyg
5 katthuvuden av 5 möjliga


Skumtimmen av Johan Theorin

Handling
En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet försvinner en liten pojke på norra Öland utan några som helst spår. I dagar och veckor letar familjen, polisen och frivilliga efter honom.

Mer än tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat samtal från sin far, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har fått ett brev utan avsändare med posten. Brevet innehåller en liten pojkes sandal.

Julia återvänder motvilligt till barndomens ö och sin åldrige far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann.

Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen

Språk: Svenska
Antal Sidor: 396
Utgiven: 2008

Recension
Jag läste den nyaste boken av författaren för ett tag sedan och gillade den så jag ville läsa mer, men böckerna fanns aldrig inne på biblioteket. Så till sist hittade jag den på biblioteket av en slump och började läsa.

Det intressanta med hans böcker är att han kan göra dem riktigt kusliga, inte på grund av morden eller så utan snarare det som beskrivs runt om, med landskap etc. Jag läste denna bok ganska sent på kvällen, vilket kanske inte var så smart.. 

Men boken var i alla fall riktigt bra. Jag gillade historien och jag gillade karaktärerna och twistarna. Jag gillar även hur författaren bygger upp händelserna inför slutet, han gör det på ett riktigt bra sätt. 

Jag rekommenderar starkt denna bok!
 
Betyg
4 katthuvuden av 5 möjliga

Deadlocked av Charlaine Harris

Handling
Sookie Stackhouse is a cocktail waitress in Bon Temps, Louisiana. Now the vampires and the shapeshifters are 'out', you'd think the supernaturals would get on with each other. But nothing is that simple in Bon Temps!
 
 
Jag kan tillägga att boken kretsar kring ett mystiskt dödsfall bland annat..
 
Språk: Engelska
Antal sidor: 320
Utgiven: 2012
 
Recension
Jag har ju läst alla Sookie böckerna nu och vissa har jag älskat mer och vissa mindre. Den här boken gillade jag, men det tog mig ett tag att komma in i den. Eftersom jag har väntat på utgivningen från bok till bok efter det att man hade läst ifatt de som redan kommit ut (för X antal år sedan) så hinner man som glömma bort vad senaste boken handlade om och då även tyvärr vem som var vem. 
 
Jag gillade att boken knöt ihop vissa viktiga trådar som, enligt mig, behövdes avslutas. Däremot har jag alltid haft i tron att detta skulle vara sista boken i Sookie Stackhouse-serien men nu är jag inte lika säker längre. Det kan komma en till - vilket jag faktiskt inte hoppas på.. 
 
Betyg
3 katthuvuden av 5 möjliga