Sommarbruden av Marita Conlon-McKenna

Handling
Amy och Dan bor tillsammans i Dublin. De är i trettioårsåldern, upptagna av sina karriärer och har en stor vänkrets. Deras båda familjer tycker att de är som gjorda för varandra, så när Dan friar till Amy under en romantisk weekendresa till Venedig och Amy säger ja blir släkt och vänner eld och lågor. Särskilt Amys mamma Helen, som i egenskap av brudens mor, kan glädja sig åt att planera sin dotters drömbröllop.

Amy och Helen går in för planeringen med liv och lust. Men det är mycket som behöver ordnas och många viljor ska samsas. Till slut växer planeringen Amy över huvudet och allt prat om det stundande bröllopet tär på hennes och Dans relation.

Katastrofen är ett faktum när Dan fått nog och slår upp förlovningen efter ett uppslitande gräl.
 
Språk: Svenska
Utgiven: 2012
Antal Sidor: 418
 
Recension
Jag är ju ett riktigt fan av "feel-good"-böcker, men den här boken kändes väldigt klisché.
Det jag störde mig mest på var nog det faktum att författaren har skrivit ungdomsböcker tidigare och detta är hennes tredje "vuxna" roman. Det syntes väldigt tydligt hur hon var van att skriva enkelt och förklarande mot ungdomar oc språket var väldigt enkelt. 
 
Men för det så var det inte en dålig bok. Väldigt förutsäg bar och allt det men inte dålig.
 
Det jag gillade var hur författaren flätade ihop karaktärerna ifrån Bröllopsfixaren i denna bok. (så jag skulle rekommendera att man läser den boken först)
Jag gillade också hur hon beskriver en bröllopsplanering som går åt skogen ordentligt istället för det pluttinuttiga man annars får, det kändes på något sätt mer "normalt".
 
Betyg
3 katthuvuden av 5 möjliga

Sammanfattning: Jo Nesbö

Jag har nu läst alla böckerna om Harry Hole av Jo Nesbö och jag (som jag har nämnt) funnit att varannan bok är bra och varannan bok är mindre bra - vilket faktiskt har stämt med böckerna.
 
Det jag kan säga om Jo Nesbö är att han är en bra författare, han skriver ju bra men ibland känns det som att böckerna som är "mindre bra" inte riktigt var så genomtänka utan kom till enbart för att det sattes press på att han borde komma ut med en ny bok. 
 
Sedan, Harry Hole som karaktär blir man väldigt less på i slutändan. 
Det är lite uttjatat med hans alkoholproblem och att han alltid ska schabbla till det eller vara så envis och inte göra någonting som man bör göra. Nu verkar ju detta vara en "grej" när det kommer till deckare med mer, men i det här fallet känns det så uttjatat och man blir less på det.
 
Men i överlag så har jag trots allt gillat böckerna och jag läste alla, tyvärr inte i rätt order men det fungerade ändå.

Kackerlackorna av Jo Nesbö

Handling
En politisk skandal hotar när Norges ambassadör i Thailand hittas mördad på ett motellrum. Att statsministerns nära vän har foton på nakna småpojkar i sin portfölj får inte komma till allmän kännedom. På UD i Oslo vill man snabbt tysta ner mordet och i samråd med polisen skickas Harry Hole till Bangkok för att på ett diskret sätt hitta den skyldige. Väl på plats i den myllrande storstaden kämpar Harry för att vänja sig vid hettan, trafiken och ett liv utan alkohol.

För varje dag klarnar mystiken kring mordet allt mer det är något oroväckande som pågår i den norska kolonin i landet. Ljusskygga personer vill hindra att sanningen ska komma fram och Harry förstår att han måste vara allt annat än diplomatisk för att lösa fallet
 
Språk: Svenska
Antal Sidor: 371
Utgiven: 2007
 
Recension
Jag hade visst missat att denna bok fanns också. 

Jag har nu läst alla Jo Nesbös böcker om Harry Hole och insett att ungefär varannan bok är bra och varannan bok är mindre bra (eller rent ut sagt dålig).
 
Kackerlackorna skulle jag nog ändå säga faller under kategorin mindre bra, jag kände inte så mycket för handlingen eller karaktärerna, vilket resulterade i att det tog lång tid att läsa ut boken eftersom jag inte fastnade så mycket för den. 

Betyg
2 katthuvuden av 5 möjliga
 

Frälsaren av Jo Nesbö

Handling
En man blir ihjälskjuten under Frälsningsarméns konsert, mitt i julstressen på Oslos mest kända gata. Brottet är obegripligt, vem vill se frälsningssoldaten Robert Karlsen död?

Bildupptagningar från platsen pekar ut en misstänkt, men polisens identifikationsexpert förvirras av att ansiktet förändrar sig från bild till bild. Snart visar det sig att man har att göra med en ansiktslös torped, känd som Lilla frälsaren under Balkankriget. 

Att Robert Karlsen och Frälsningsarmén skulle ha något mörkt i sitt förflutna förefaller osannolikt, men Harry Hole och hans kollegor nystar långsamt upp en historia som leder dem in i Oslos mörka nattvärld. Genom stadens bistra vintergator går den andlöst spännande jakten på mannen utan ansikte. Och det är bråttom, för det är tydligt att mördaren inte har avslutat jobbet än.
 
Språk: Svenska
Antal Sidor: 502
Utgiven: 2007
 
Recension
Jo Nesbö kan verkligen förvåna. Den här boken var riktigt bra med intressanta twistar att hitta och försöka förstå sig på. Harry Hole kändes inte lika alkholiserad som han alltid annars brukar vara (vilket jag inte gillar) och historien var riktigt bra. 
Dock kändes det lite B-igt efter att man hade läst hans böcker som Snömannen eller Djävulsstjärnan, rent ur ett mördarperspektiv och vad de har för tillvägagångssätt. 
 
Betyg
4 katthuvuden av 5 möjliga

En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna

Handling
När Ellie Matthews mamma dör står hon plötsligt som ensam ansvarig för hennes gamla hattaffär i hjärtat av Dublin. Men förändringens vindar blåser över Irland och hattbranschen är onekligen ett osäkert kort - vem köper egentligen en hatt i dag? Dessutom vill ett företagskonglomerat riva alla butikerna på gatan för att bygga en stor galleria, och Ellie måste bestämma sig: Ska hon följa i sin mors fotspår eller ska hon acceptera det generösa erbjudandet och sälja?

Trots att den stilige advokaten Neil Harrington avråder henne bestämmer hon sig slutligen för att våga ta språnget och behålla affären, och intresset visar sig vara oväntat stort för hennes unika design.

Brätten och band, fjädrar och flor blir snart viktiga ingredienser i hennes nya tillvaro och kundregistret växer snabbt. Mängder av kvinnor visar sig vara på jakt efter den perfekta hatten för bröllop, modevisningar och fester. På kuppen får Ellie ta del av, och blir ibland direkt delaktig i, kundernas stora ögonblick och de otroliga historier som förde dem dit.

Samtidigt fortsätter turbulensen i hennes eget liv när hon möter den spännande rockmanagern Rory Dunne. Kärleken slår till och hon är lyckligare än hon någonsin varit. Men inte ens den mest magiska hatt kan skydda ett vidöppet hjärta.
 
Språk: Svenska
Antal Sidor: 329
Utgiven: 2009
 
Recension
Trots några misstag som kunde återfinnas i boken som antagligen inte ens författaren själv reflekterade över när den skulle skickas in för tryckning så var det här en väldigt gullig och rar feel-good-bok. 

Det gulligaste ögonblicket för mig var den lilla pojken som kom in för att köpa en minnesvärd hatt åt sin farmor..

Jag gillade inte förhållandet till Rory och jag blev lite irriterad över att man fick små inglimtar i vad som hade hänt med hennes tidigare förhållande men utan att egentligen få veta vad som hade hänt.
 
Trots att det märks tydligt att det var författarens första bok hon skrev så gillade jag den extremt mycket. Så pass mycket att jag läste nästan 100 sidor på en kväll, när jag hade kanske tänkt läsa 30. Sedan läste jag ut den på två dagar. 

Den är söt, gullig och inte så komiskt men bra. Den är även väldigt lättläst även om det kan vara förvirrande att det dyker upp nya karaktärer hela tiden som alla ska sammankopplas till hattaffären.
 
Betyg
3 katthuvuden av 5 möjliga