Mannen utan Öde av Imre Kertész

Handling
Fjortonårige Györgys Köves sätts tillsammans med tusentals andra judar på ett godståg. Först när dörrarna slås upp och vakterna skriker åt dem förstår han att det är sant: de hemska dödslägren var inte påhittade lögner. Nu börjar hans oerhörda kamp för överlevnad.

Mannen utan öde är en av de starkaste skildringarna av livet i nazisternas dödsläger. I Ungern 1975 blev den mottagen med kompakt tystnad. Det var en sanning ingen ville ha. Men med tiden har romanen blivit en levande klassiker - både som grundbulten i ett Nobelprisbelönat författarskap men också som en omistlig bok som alla någon gång bör läsa.

Nu presenteras Mannen utan öde i Norstedts klassikerserie med ett nyskrivet förord av Steve Sem-Sandberg.
 
 
Antal Sidor: 237
Utgiven: 2013 (jag läste utgåvan från 1998)
 
 
Recensioner
Okej.. Nobelpristagare (2002) eller inte. Jag gillade inte boken. Kan vara att jag läste en "för gammal utgåva" men det kan också vara sättet han skrev på. Att jag ens läste ut hela boken förvånar mig, oftast brukar jag lägga ned om den är dålig eller tråkig. Här kämpade jag i ca. 200 sidor. 

Jag tyckte inte om huvudkaraktären och på det sätt allt verkade framstå som att allt svävade på rosa moln utifrån hans perspektiv. Inte ens när han kom till koncentrationslägren eller sjuk var han fortfarande för positiv för min smak. 

Var det en bra bok som skildrade hemskheterna i lägren? Ja, det tyckte jag.
Var det en bra skriven bok? Nej, det tycker jag inte.
 
Tyvärr klickade det verkligen inte mellan mig och boken.


Betyg
1 katthuvud av 5 möjliga (tyvärr)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback